Gyermekek, mint a kínzás elsődleges és másodlagos áldozatai

2 posts / 0 new
Last post
Mihály Molnár
Mihály Molnár's picture
Gyermekek, mint a kínzás elsődleges és másodlagos áldozatai

AZ EMBERI JOGOK NEMZETI és NEMZETKÖZI VÉDELME

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye

Az Európa Tanács, megalakulásától kezdve nagy jelentőséget tulajdonított az emberi jogok tiszteletben tartásának. Azok az európai államok, amelyek az Európa Tanács szervezetéhez csatlakoztak, állást foglaltak egy közös eszmény megvalósítása
mellett, azaz; hogy országaik gazdasági és szociális fejlődését előmozdítva, a
jogállamiság alapelveit elfogadva, minden - a joghatóságuk alatt élő - személy számára
biztosítják az emberi jogokat és az alapvető
szabadságjogokat.

Legyen az gyermek, hontantalan vagy fogyatékkal élő:
- nem térhet el az állam azon kötelezettségétől, hogy a kínzástól, a kegyetlenségtől megvédje a területén tartózkodó személyeket.

Az ENSZ megalakulásától kezdve, egymás után fektették le az államok
nemzetközi közösségének alapnormáit és a békés egymás mellett élés szabályait,
megalkotva a polgári és politikai ill. gazdasági, szociális jogok átfogó egyezményeit.
A különböző emberi jogi egyezményeknek – pl. EGYEZMÉNY
a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy
bánásmódok ellen. Ennek ellenére Magyarországon olyan kegyetlen és embertelen büntetésfajtákat, bánásmódokat alkalmaznak, amelyek egyértelműen a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód tilalma témakörébe tartoznak.
A mindent átható büntetlenségi kultúra a kínzási ügyekben Magyarországon kialakította és lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy bármiféle ellenőrzés nélkül kínozhasson meg embereket.

Annak ellenére, hogy az ország ratifikálta a két kulcsfontosságú kínzás elleni
nemzetközi egyezményt, / EGYEZMÉNY a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy
bánásmódok ellen
- a Kínzás és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódról és büntetésről szóló 1984. évi egyezmény fakultatív jegyzőkönyvét (Optional Protocol to the Convention Against Torture, OPCAT) /
 az állami dolgozók továbbra is használnak olyan kínzásnak minősülő módszereket amivel családokat vonnak meg az alapvető emberi jogoktól.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága legújabb ítélkezési gyakorlatában egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be azok az ügyel, amelyekben az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkében foglalt kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát sorozatban megsértik.
Az emberi jogok európai őrének új fegyvere: a pilot ítélkezés eljárása. A strasbourgi bíróság gyakorlatában a rendszerszintű, súlyos emberi jogsértésekre hívja fel a figyelmet. A Pilot ítélet, illetve ítéletek feltárják, a kormány hogyan és miért mulasztja el a kínzás tilalmára vonatkozó jogszabályok kikényszerítését.

Az Emberi Jogok Védelmezők Kör egy civil kezdeményezés, akiknek az elsődleges feladata segíteni a kínzás áldozatainak, hogy azok jogorvoslatot kaphassak, illetve hogy segítség elő a büntetlenségi kultúra felszámolását.

Magyarország jelentős kárt okoz magának a társadalomnak, az ország területén élő közösségeknek, bár a nemzetközi diplomáciában példaértékű eredményt ért el az emberi jogi egyezmények aláírása terén, azonban a kínzás erőteljes üldözésének hiányában azt kockáztatja, hogy ezek az emberi jogi kötelezettségvállalások üres ígéretekké vállnak.

A kormány elherdálja azt a lehetőséget is, hogy az emberi jogok iránti elkötelezettség ragyogó példája lehessen. 2012 óta az Emberi Jogok Védelmezők Kör keretei között zajló részletes kutatáson alapul adatbázis, amely több ezer kínzás áldozatául esett személy embertelen tanúvallomását, történetét dolgozza fel, arra hívja fel az emberi jogok védelmezőinek figyelmét, hogy az áldozatok között gyermekek is áldozatul esnek.

Az áldozatok gyermekként képtelen segítség nélkül jogorvoslatot kapni egy olyan országban, ahol még a felnőtt, legfelkészültebb jogász csapattal védelmezett, kimagasló anyagi javakkal rendelkező személy részére sem biztosított a
a kínzástól, a kegyetlenségtől a védelem.
Összehangolt erőfeszítésre van szükség a kínzás, valamint az azt elkövetők büntetlenségét biztosító kultúra eltörlése érdekében. Ezt hatékony megelőzéssel kell kezdeni, és ahol ez nem vezet sikerre, ott alapos vizsgálatra és a büntető eljárás szigorú lefolytatására, valamint a panaszok kivizsgálásának független rendszerére van szükség annak biztosítása érdekében, hogy senki se állhasson a törvények felett.

Kérem szépen, ha Ön az emberi jogok védelmezője segítsen abban, hogy a kínzás áldozatai mielőbb jogorvoslatot kaphassanak. Emberi Jogok Védelmezők Kör kifejlesztett és elkészített egy keretrendszert, ami tartalmazza a megkínzott áldozatok ügyeit, (természetesen név nélkül, külön figyelemmel a Isztambul Protokoll A kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy
büntetés eredményes kivizsgálásáról és dokumentálásáról szóló kézikönyvre
), az esetek feltárása ezután segíthet a bíróságnak, az ügyészégnek, a rendőrségnek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek, hogy a civilekkel, az emberi jogok védelmezőivel közösen elősegíthessük az áldozatok jogorvoslati jogait.

A fórumot az áldozatok védelme ügyében, a kínzás büntetlenségét biztosító kultúra eltörlésére indította
az Emberi Jogok Védelmezők Kör.

Mihály Molnár
Mihály Molnár's picture
Child survivors are primary, secondary or tertiary victims

THE RIGHT TO REHABILITATION FOR CHILDREN

This clarification is relevant to child survivors of torture whether they are primary, secondary or tertiary victims of torture

Author of this document: Mihály Molnár

Director, Human Rights Defenders Center Against Torture & Abuse

and Human Rights Defenders Circle Document Management System &

Survivors of Torture program (SOT)

http://childhub.org/en/user/

Terre des hommes Foundation Switzerland

donorcare@tdh.ch

 

Dear Terre des hommes Foundation Switzerland,

Dear Terre des hommes Regional Office Budapest,

 

Information, advice and support to Terre des hommes Foundation Switzerland and families of children and young people who have special educational and/or needs or disabilities (SEND) and Terre des hommes Regional Office 1053 Budapest, Vámház krt. 8. Hungary Phone: (36 1) 266-5922

Not alone, never forgotten: we stand with all those whose lives have been marked by torture - Organisation: Human Rights Defenders Center

Subject: International crimes - Hungarian children's home - were torture and raped and beaten. The Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (commonly known as the United Nations Convention against Torture) Hungary Signatories and ratifications: 28 November 1986 and 15 April 1987

VICTIMS’ STORIES: Brutal cases but not without precedent in Hungary of Metropolitan Centre for Child Protection.

Where does torture occur? : Hungary Budapest the Metropolitan Area Child Protection Centre and Child Protection Service Alföld Street, Number I. Host Home of the institution.

*This allows torture to remain a “secret” or “hidden” problem in the Hungary

Who are the victims of torture and/or ill-treatment? : children 9-10 years old and candy for older children.

What are the effects of torture? : torture and raped and beaten

What is rehabilitation? : no effective remedy cases of torture

What can I do to help? : Any information or documentation you have in relation to allegations of torture could be potentially useful. The proper documentation of torture serves a number of purposes.

States have an obligation to document acts of torture and to investigate with a view to prosecuting those responsible. However, they often fail to independently and consistently do so. In such cases, there may be local civil society groups or human rights organisations that are collecting such data that Human Rights Defenders Center have been working:

Any information or documentation you have in relation to allegations of torture could be potentially useful. detailed accounts from the victim(s) and, where possible, others who might have witnessed the torture; Clarifying the facts

Establishing and acknowledging the individual victim(s) and their families;

Pin-pointing the State responsible and the officials involved in the torture

Identifying how to stop recurrence;

Increasing the prospect of prosecution of or disciplinary action against those responsible

Demonstrating the need for full reparation and redress from the State, including fair and adequate compensation, medical care and rehabilitation.

Torture can occur anywhere but usually occurs during the initial phase of detention: and contribute to and form part of ill-treatment that may in some cases constitute torture.

There is a duty on the state to protect people from these groups and to investigate and punish as necessary.

Child Sex Trafficking and Related Abuses in list of child protection institutions in Hungary.

Hungary Budapest the Metropolitan Area Child Protection Centre and Child Protection Service Alföld Street, Number I. Host Home of the institution.

Hungary Budapest and Pest County: A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai, I. Számú Befogadóotthona az az intézmény,

„Három bejelentés kellett hozzá, hogy a BRFK egyáltalán feljelentéskiegészítést kérjen a VIII. kerületi gyermekotthonban történtek ügyében.”

http://hvg.hu/itthon/20160909_

Analysis of child trafficking often leads to the consideration of other categories of child exploitation.

Subject: International crimes - Hungarian children's home - were torture and raped and beaten. The Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (commonly known as the United Nations Convention against Torture) Hungary Signatories and ratifications: 28 November 1986 and 15 April 1987

“I once fainted and the owner took me to the hospital. There the doctor asked me why I didn’t

have any registration. I told him that my owner (child protection, and persons working)

didn’t let me leave the territory that Hungarian children's home”

A game for children 9-10 years old and candy for older children for sex in exchange for money and outbound offered the teachers a Hungarian children's home.

Because torture and sexual abuse of children is often a “taboo” theme in Hungary, the Council of Europe runs a campaign called "ONE in FIVE" to break the silence and empower everyone, including children, to speak up.

“We experience violence and had cases being more frequent among Disciplinary authorities also think that juveniles need much more attention.”

You cannot tell from the outside whether somebody has been raped or not, but physical signs of beatings are visible, one of the custodians said. Then they will know exactly, that there is a problem.

Effects of child abuse: Children's exposure to violence increases their risk for later victimisation. Often the victim also has to be convinced to talk about the experiences of being constantly abused. All this is necessarily the product of evil intentions, but of that goes on every day.

If you alert the guards, you will get a severe beating they were warned.

In the meantime, the abusers bragged about torture.

Finally, one of the "guards" noticed the wounds from the beatings on the victims, and started a disciplinary procedure.

Hungary became the 37th state of the Council of Europe to ratify the Council of Europe’s Convention on Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse. It will enter into force in Hungary on the 1st of December 2015.

The treaty – known as "the Lanzarote Convention" – requires criminalisation of all kinds of sexual offences against children, including sexual abuse in the circle of trust, sexual activities with a child below the legal age; child prostitution and pornography; as well as solicitation of children for sexual purposes ("grooming") and "sex tourism".

Sources of reports - Who reports the child's problems:

Human Rights Defenders Circle

We asked the law enforcement authority what do they do to avoid abuses similar to torture’s cases.

They refused to comment on this or any other aspect of the case at Hungarian court.

 

Author of this document: Mihály Molnár

Human Rights Defenders Center Against Torture & Abuse

and Human Rights Defenders Circle Document Management System &

Survivors of Torture program (SOT)

mobilweb@freemail.hu

 

This project is funded by: