[Crna Gora] Izjava nakon obavljene posete u Crnoj Gori (1-8 Novembar 2019) - Maria Grazia Giammarinaro, specijalna izvestiteljka UN za trgovinu ljudima, naročito ženama i decom

08. 11. 2019.
Source: 
OHCHR News

Odlomak izjave i ocene o situaciji trgovine ljudima, posebno ženama i decom, kojom se identifikuje ostvareni napredak ali i preostali izazovi u borbi protiv kršenja ljudskih prava:

Deca, posebno iz romskih zajednica, izložena su prisilnom i organizovanom prosjačenju, dok su devojčice, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva, često primoravane na brakove u romskim zajednicama u Crnoj Gori, i drugim zemljama. Neki od slučajeva identifikovanih u prošloj godini, u kojima je pokrenut postupak, uključuju slučaj devojke romske zajednice koju je njen otac prodao za 5000 evra u ugovoreni brak. Što se tiče trgovine ljudima zbog prosjačenja, identifikovan je još jedan slučaj koji se odnosi na četvoro maloletnika romske zajednice, prisiljenih na prosjačenje u okviru organizovanog konteksta prosjačenja. Pozdravljam strategiju prevencije koju je Crna Gora usvojila posvećenu romskim manjinama, a posebno pohvaljujem obrazovne programe čiji je cilj obeshrabrivanje ranih brakova, sprečavanje napuštanja škole i osiguranje da romska deca pohađaju školu u ranom detinjstvu, kao i osnovne i srednje škole. Mnogi drugi programi imaju za cilj socijalnu integraciju romskih zajednica, uključujući obrazovanje, smeštaj i mogućnosti zapošljavanja.

Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: