[Evropska unija] Evropa: Školski testovi pokazuju ogromne razlike između migranata i učenika državljana

This content was suggested by: 
10. 12. 2019.
Source: 
Breitbart

Novo istraživanje o programu za međunarodnu ocenu studenata (PISA) pokazuje da migranti u Austriji još uvek rade daleko ispod vršnjaka državljana, dok u Nemačkoj 20% 15-godišnjaka jedva zna da čita. Prema izveštaju Kronen Zeitung-a, udeo učenika migranata u Austriji porastao je sa 11% u 2000. na 23% u 2019.

U ovom periodu deca migranti su obično bila lošija na testiranju od svojih austrijskih kolega. Od vrhunca migrantske krize u 2015. godini, u Austriji je postojala stalna razlika od 63 poena između migranata i državljana prilikom testiranja. Finska je prošla najgore na listi testiranja razlika između migranata i državljana, sa razlikom od 92 boda. Švedska je druga najgora sa razlikom od 83 poena. Finska je osvojila drugo mesto na PISA testu u Evropi, a Estonija je sledila.

Rezultati Austrije gotovo su identični onima u Nemačkoj, gde oko 20% 15-godišnjaka ne može da čita na nivou osnovne škole. Štaviše, nakon što su ih pitali o njihovim navikama čitanja, 25% nemačkih studenata odgovorilo je da čitaju iz hobija, dok 34% kaže da je čitanje gubljenje vremena.

Integracija dece migranata glavno je pitanje u Nemačkoj, što otežava rastući broj učenika koji ne govori nemački jezik. Prema proceni rađenoj početkom ove godine u Duisburgu, samo 8,2% migranata osnovnih škola govori tečno nemački.

 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: