[Evropska unija] Kako potraga za sljedećom velikom nogometnom zvijezdom potiče suvremenu trgovinu robljem

20. 08. 2019.
Source: 
The Conversation

Prema nedavnim procjenama, više od 15 000 maloljetnika godišnje žrtve su trgovine ljudima koja je dio rastućeg fenomena migracije i trgovine nogometaša u Europu - govori Ini-Obong Nkang, doktorant istraživač u području sportskog prava na Nottingham Trent Sveučilištu.

Mlade igrače, većinom iz Afrike i Južne Amerike, mame ilegalni nogometni menadžeri putem lažnih obećanja o odlasku u inozemstvo na probe u velike europske nogometne klubove. Posljedica ovog fenomena tisuće su maloljetnih dječaka koji su potpuno napušteni u stranim zemljama u koje su ih menadžeri doveli, a za što su njihovi, već veoma siromašni roditelji, platili veliku količinu novca. Mnogo dječaka živote nastavljaju na ulici, seksualno izrabljeni, zlostavljani ili postanu dijelom mreže trgovinom drogama. Naime, ovo nije jedini način na koji su mladi nogometaši izrabljivani. Prema Nkangu, nogometaše financijski kontroliraju njihovi menadžeri te je njihova mobilnost spriječena zbog toga što su vezani za neetične ugovore.

Doktorsko istraživanje koje je proveo Nkang analizira trgovinu maloljetnicima iz Zapadne Afrike zbog neizvjesne ekonomske budućnosti koja potiče mlade dječake na sanjarenje o ostvarivanju financijskog statusa poput uspješnog nogometnog igrača. Manjak konzistentnih zaštitnih međunarodnih regulativa prema igračima u zemljama u razvoju te proširenje tržišta nogometnih transfera, u kojemu najbolji klubovi stječu velike dugoročne profite, dovode do prolongiranja ove “suvremene trgovine robljem”.

Nadalje, u usporedbi sa stranim mladim igračima, maloljetni igrači koji dolaze iz zemalja EU, pri transferima su suočeni s različitim regulatornim obvezama koji su u skladu s FIFA-inim Odredbama o statusu i transferu igrača, a koji uključuju obrazovanje i akademsku pripremu te određene životne standarde. Trenutno strani maloljetnici nisu zaštićeni istom regulativom kao i njihovi europski vršnjaci. Dodatno, u svome članku, istraživač Nkang pokazuje na ulogu koju klubovi potencijalno imaju u ilegalnoj trgovini igrača jer se oni “ne raspituju za podrijetlo igrača koji dolazi na probu u klub, niti za prirodu odnosa između igrača i menadžera”.

Doktorantsko istraživanje nudi niz pristupa kako bi se suzbila ilegalna trgovina u nogometu, uključujući i unaprijeđenje afričkih nogometnih liga i zaštita maloljetnika izvan EU. Ovi opsežni pristupi učinili bi mlade igrače manje ranjivom skupinom u očima lažnih agenata i ilegalne trgovine, ali bi putem njih nogomet postao i razvojni kanal u afričkim društvima.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: