Glasovi iz Sirije 2019

Pregled ključnih rezultata o humanitarnim potrebama
GLASOVI IZ SIRIJE 2019

detalji

Datum izdavanja:  01. 05. 2019. Izdavač:  UNFPA Vrsta publikacije:  Report / Study / Data

Publikacija Glasovi iz Sirije nastaje kao pokušaj da se podrži razvoj i implementacija humanitarnih programa za sprečavanje i reagovanje na rodno zasnovano nasilje u Siriji. Izveštaj pruža detaljan uvid u živote žena i devojaka u Siriji. Podaci prikupljeni u izveštaju pokazali su da je rodno zasnovano nasilje - posebno seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje, nasilje u porodici, ograničavanje kretanja i rani/prisilni brak, među najčešćim kršenjima ljudskih prava koje doživljavaju sirijske žene i devojčice, posebno adolescentkinje.

Dokazi iz izveštaja pokazuju da su žene, devojčice, dečaci i muškarci potvrdili da se rodno nasilje dešava u domovima, školama i na univerzitetima, u prodavnici i na ulici. Takođe, treba napomenuti da su neki pozitivni pomaci istaknuti u izveštaju, kao što su podizanje svesti i društveno zagovaranje protiv takozvanih zločina iz časti i postojanje specijalizovanih službi u nekim oblastima, itd.

Štaviše, ovaj izveštaj je pružio niz preporuka koje predstavljaju glasove lokalnih žena, muškaraca, devojčica i dečaka, kao i stručnjaka za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i drugih stručnjaka koji su pružili podršku žrtvama nasilja u porodici. Informacije i preporuke sadržane u ovom izveštaju su vredan resurs za profesionalce, humanitarne radnike i agencije za podršku, kako bi bolje razumeli rizike od rodno zasnovanog nasilja koje i dalje prožima živote žena i devojaka širom Sirije.

 

Ukupan broj stranica: 
98
Series this is part of: 
Topic(s): 
Ovaj sadržaj je relevantan za državu(e): 
Syria

Ovaj projek(a)t je finansiran od:

Kontakt

Terre des hommes Regional Office
1027 Budapest,
Bem rakpart 50. T.1, .
Hungary

Phone: (36 1) 266-5922