CLEAR-Rights projekt ima za cilj da poboljša pristup kvalitetnoj pravnoj pomoći, pro bono i specijaliziranu pravnu pomoć za djecu u sukobu sa zakonom. Projekt koordinira Terre des Hommes Regional u Evropi. Gospodin Raul Alexandru Nestor, sudija na Apelacionom sudu Ploieşti (Rumunija) i član tehničke stručne grupe u okviru projekta CLEAR rights, ponudio je intervju u Terre des Hommes Rumunije.

- Općenito, kakve ste sve slučajeve koji uključuju maloljetnike imali priliku vidjeti na sudu? Možete li nam dati jedan ili dva primjera?

Kao sudija specijaliziran za krivično pravo od 2005. godine, vidio sam mnogo slučajeva u kojima su djeca izravno uključena u pravosudne postupke ili kao optuženi za zločine, ili kao žrtve ili svjedoke.

U prvom slučaju, najčešći zločini su pljačke i krađa: mogu se sjetiti djeteta koje je ukralo torbu ili novčanik od ljudi na ulici, te grupu mladih koji su prisvojili dobrovoljni prilog iz crkve i podijelili ukradeni novac. Za prvo dijete zaključeno je pomirenje s jednom od žrtava, dok druge pogođene osobe nisu zatražile odštetu na sudu. Nedostatak obrazovanja i finansijskih sredstava igraju ključnu ulogu u guranju djece da počine ova krivična djela kako bi dobili novac.

Još jedan impresivan slučaj uključivao je povrijeđeno dijete koje je njen otac seksualno uznemiravao i zlostavljao. Njena majka, iako je svjedok, nastojala je zaštititi supruga od krivične odgovornosti. Čak je pokušala uvjeriti sud da joj se kćer povrijedila to područje tijela u kojem je napadnuta padom sa visoke stolice.

 

- Gdje se dijete koje je osjetilo poteškoće ili krivnju na sudu može obratiti i zatražiti pomoć? Kako može pristupiti ovoj pomoći?

Dijete koje se osjeća da je prema njemu izvršena nepravda tokom suđenja treba se obratiti advokatu. Direktan kontakt između nezadovoljnog djeteta i po službenoj dužnosti imenovanog branioca dešava se ili u sudnici suda ili u samom sudu. Uprkos naporima advokata, vrijeme za pripremu odbrane izuzetno je kratko. Mislim da je potrebno stvoriti granu specijalizovanih pravnika koji bi se bavili samo slučajevima maloljetničkog pravosuđa.

Ostale institucije mogu također pomoći: naime, usluge probnog advokata, kao i rumunskog ombudsmena za djecu i Generalna direkcija za socijalnu pomoć i zaštitu djece. Rumunski ombudsmen za djecu može intervenirati u situacijama u vezi s fizičkim, mentalnim i seksualnim zlostavljanjem, nestancima djece, maltretiranja, siromaštva, djece u državnoj njezi, odnosima prema djeci sa invaliditetom, situacija djece s roditeljima koji rade u inostranstvu, kao i u bilo kojoj situaciji u kojoj se dječja prava ne poštuju. Ipak, advokat za djecu ne može pružiti pravnu pomoć i ne može intervenisati u slučaju tekućih suđenja. Generalna direkcija za socijalnu pomoć i zaštitu djece uključuje i pravni ured u kojem možete zatražiti podršku specijalizovanog advokata za djecu.

U rijetkim slučajevima nevladine organizacije mogu angažovati advokate za podršku djeci. Sjećam se slučaja 15-godišnjeg djeteta optuženog za krađu koje nije imalo izvod iz matične knjige rođenih, jer njegovo rođenje nije bilo registrovano. Ovo dijete je vraćeno u pritvor, a tokom krivičnog suđenja advokat kojeg  su angažirale nevladine organizacije doprinio je kasnom postupku registracije u knjigu rođenih. Bez njihove podrške, kasna registracija rođenja bila bi izuzetno teška, čak i nemoguća za to dijete.

 

- Koje su prepreke sa kojima se suočavaju djeca koje traže pravnu pomoć kada se optužena ili pod sumnjom?

Sud ima obavezu imenovati branitelja po službenoj dužnosti za optuženo dijete. Ponekad, okrivljeno dijete ili njegove porodice angažuju advokata, koji tako postaje izabran pravnik i može puno postići u situaciji kada je dijete okrivljeno.

Iako po službenoj dužnosti imenovani advokat i izabrani pravnik imaju obavezu osigurati kvalificiranu odbranu, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, stvari nisu uvijek takve. Po službenoj dužnosti advokat zaključuje slučaj na brzinu, ponekad čak i to ostavlja na ocjeni suda; on može biti sklon tretirati slučaj žurno, jer je uključen istovremeno u druge predmete.

Kontakt između optuženog maloljetnika i njegovog advokata ponekad postaje samo formalna stvar. Vrlo često, nakon po službenoj dužnosti i prema savjetu advokata, optuženi maloljetnik se slaže sa skraćenim suđenjem na osnovu priznavanja optužbi, izvršenja blage kazne. Vjerujem da je takav savjet dat optuženom djetetu može negativno uticati na dijete na duže staze, jer će biti skloni da se izjasni krivim za blaže kazne.

Najveći rizik da optuženo dijete, sa kojim se može suočiti je da se njegova odbrana obavlja kao puka formalnost, da samo predviđa smanjenje kazne, zanemarujući aspekt koji se odnosi na životnu sredinu u kojoj živi, ​​njegovo ponašanje, uspjeh u školi ili praćenje napretka. Umjesto toga, društvene i moralne reintegracije moraju biti prioritet, tako da dijete može postati Vrijedni član za to društvo. Privremeno uklanjanje iz društva i smještaj u pritvor mora ostati krajnje sredstvo, za izuzetno teške zločine, kada druga pravna sredstva nisu uspjela.

          

- Šta savjetujete pro bono pravnicima koji preuzmu slučajeve djece optuženih na sudu?

Svaki advokat koji se bavi u takvim slučajevima mora uzeti u obzir da sva optužena djeca imaju pravo na pravdu. Advokati koji preuzimaju slučajeve optužen djece, Pro Bono, moraju imati multidisciplinarnu obuku: biti roditelj nije dovoljno da garantuje pristup prilagođen djeci. Temeljna studija slučaja, profesionalna društvena interakcija sa okrivljenom i / ili njegova porodica od suštinskog su značaja.

Advokati moraju imati pozitivan stav i izbjegavati što je više moguće prevladavanje negativnog osjećaja i stanje uma, jer je teško ne biti umiješan emocionalno. Obučeni advokat suosjeća sa situacijom klijenta. Emotivno, slučajevi koji uključuju djecu su najteži slučajevi za pravnike.

 

- Djeca u sukobu sa zakonom često su nedovoljno informisana ili nemaju hrabrosti da razgovaraju o  svojim pravima. Kako ih obavijestiti i ohrabriti?

Mislim da bi školski programi trebali uključivati ​​osnovno pravno obrazovanje. Srednjoškolski učenici trebali bi znati razliku, između kršenja zakona i krivičnog djela, i koja su  im prava za počinjenje prekršaja. Također, bi bilo korisno razviti informativne kampanje u kojima bi pravni profesionalci išli u škole i objasnili takve teme praktičnim primjerima.

Bez obzira na proces, Sud bi trebao obavijestiti optuženo dijete o njegovim pravima, naime pravo na advokata da zatraži ročište u prisustvu psihologa ili zatražiti kao svjedoka, nadoknadu troškova za putovanje na sud u Sjedište itd. . Izuzetno je važno da dijete zna da ima pravo na zahtjev, rok za podnošenje njegovog zahtjeva i kome će biti adresiran. Ove informacije bi, na primjer, mogle biti dostupne i objavljene na web stranici suda u odjeljku o djeci u sukobu sa zakonom.

Često se krivični slučajevi u koje su uključuena djeca i tretiraju se kao rutinski procesi, bez prilagođavanja procesa djeci. Veoma je važno da okrivljeni bude informisan o svojim pravima, da ima pravo da ne daje izjave,  da zatraži prisustvo roditelja u sudnici, da zatraži prezentaciju dokaza itd. Takve informacije treba osigurati pred sudnicom da se maloljetni okrivljenik sa njima upoznao prije ulaska u sudnicu.

 

- Iz vašeg iskustva, radite li djeca u nepovoljnim zajednicama, ili romska djeca, da li imaju pristup kvalitetnoj pravnoj pomoći kao i druga djeca? Da li su zastupljeni na sudu kao i drugi? Postoji li razlika? Ima li diskriminacije?

Bez obzira na etničku pripadnost ili finansijski status, zakon daje ista prava na sve maloljetničke optužene, pružajući branioca po službenoj dužnosti na one kojima nedostaju finansijski resursi. U slučaju djece iz nepovoljnih zajednica, prisustvo izabranog advokata vrlo je rijetko i može uticati na ishod procesa.

Prema postupku, branitelj po službenoj dužnosti imenovan je u fazi kriminalističke istrage, ali je imenovan još jedan advokat po službenoj dužnosti koji će se pojaviti na sudu. Ovaj nedostatak kontinuiteta u velikoj mjeri utiče na odbranu. Umjesto toga, imenovanje istog advokata za cijeli proces osiguralo bi kontinuitet i advokat specijaliziran za maloljetničke predmete učinilo bi sudbinsku akciju mnogo uspješnije. Da bi se osigurao ovaj kontinuitet u odbrani i boljoj pomoći, porodica okrivljenog djeteta može zaposliti kao izabrani advokat koji je u početku imenovan po službenoj dužnosti. U stvari, u većini slučajeva postoji velika razlika između performansi odabranog pravnika i onoga po službenoj dužnosti, koji su ponekad zainteresovani za unovčavanje naknade koje je država platila što je prije moguće.

Vjerujem da je moguće da se bolje brani interes djece stvaranjem grana advokata specijaliziranih za maloljetničko pravosuđe u svakoj Advokatskoj komori.

Clear-rights je projekt koji koordinira Terre des hommes regionalni ured u Evropi. On se provodi u partnerstvu sa Savezom pravnika za ljudska prava, odbrane za djecu Belgija, odbrane za djecu Nizozemska, PILnet i Terre des hommes Rumunija. Projekt je sufinansiran iz Programa pravde Evropske unije (2014-2020).

 

 

 

kljhkhk

Childhub

Može Vam se svidjeti

yes
0
84
O vebinaru: Na vebinaru ,,Problemi u ponašanju kod dece - porodica i okruženje kao šansa ili rizik'' govoriće o obrascima porodičnih interakcija, kao i modelima pomoću kojih možemo da sagledamo kakav je odnos porodice i šire socijalne sredine u…
0
98
Vijeće Ujedinjenog Kraljevstva za sigurnost na internetu (UKCIS) zajednički je forum putem kojeg vlada, tehnološka zajednica i nevladine organizacije rade zajedno kako bi osigurali da je Ujedinjeno Kraljevstvo najsigurnije mjesto na svijetu za…
yes
0
260
REVIS projekat ima za cilj prevenciju, suzbijanje i reagovanje na vršnjačko nasilje među decom kroz transformaciju društvenih i rodnih normi i ponašanja i stvaranje prostora za decu da osporavaju društvene i rodne norme koje dovode do vršnjačkog…
no
0
186
Deca predstavljaju otprilike četvrtinu svetske populacije, mada još uvek nisu dovoljno zastupljena u donošenju odluka koje na njih utiču. Profesorka Laura Lundy sa Queen’s University Belfast (Queen’s), predložila je 2007. godine nov model kako…
no
0
15
Asal*  ima šest godina. Sa roditeljima je napustila Afganistan kada je imala samo godinu dana. Putovali su kroz Tursku, Grčku, Albaniju i Crnu Goru. Ima i četverogodišnju sestru sa kojom najviše voli  da se igra, ali joj jasno stavlja do…
0
19
Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ navodi nalaze koji ukazuju da su izbjeglice suočene sa značajno većim rizikom od razvoja psihičkih poremećaja, uključujući shizofreniju, kada se uspoređuju s migrantima ne-izbjeglicama iz iste izvorne regije.…
0
205
U otvorenom pismu 20 nevladinih organizacija vrši pritisak na Evropsku komisiju da predstavi svoju inicijativu u vezi sa značajnim porastom dječije pornografije tokom pandemije. U 2020. godini, 86% svih materijala o seksualnom zlostavljanju djece (…
yes
0
661
Ovaj Priručnik odgovara na jednu od glavnih potreba sistema maloletničkog pravosuđa - promene kriminalnog ponašanja kod dece. Delikventno ponašanje među decom je rezultat višestrukih faktora rizika, s obzirom na to da se mere zaštite koje su se…
0
2157
Ovaj tekst pruža prevod uvoda i poglavlja “Implikacije za politiku i praksu: sažetak”  iz izveštaja “Rizik od nanošenja štete deci u sistemu institucionalne nege” koji je napisao Kevin Braun (Kevin Browne). Originalni tekst sadrži definiciju…
yes
0
86
O vebinaru: U okviru aktuelne evropske izbegličke krize, deca, mladi, porodice i odrasli u Grčkoj, već mesecima su smešteni na privremene lokacije, koje se češće nazivaju "logori", i u njima Terre des Hommes, u saradnji sa svojim partnerom ARSIS,…
0
38
Prema podacima UNICEF-ovog istraživanja MICS iz 2018. godine, Svaka treća Romkinja i Egipćanka starosti 20–24 godine u Crnoj Gori rodila je najmanje jedno dijete prije 18. godine života. Ishrana nešto manje od trećine romske djece uzrasta do 2…
0
125
O vebinaru: Sa zadovoljstvom vas pozivamo na sledeću sesiju Childhub serije vebinara o INSPIRE strategijama! Ovog puta ćemo razgovarati o dve INSPIRE strategije: strategija broj 6 "odgovor i podrška“, kroz primer oblika dobre …
yes
0
268
Tokom završne konferencije, projektni tim FOCUS službeno je pokrenuo svoju platformu za učenje za stručnjake za pravosuđe koji rade s djecom o individualnim procjenama, kako bi osigurao da se potrebe djece koja su u kontaktu sa zakonom sveobuhvatno…