[Bosnia and Herzegovina] Bliži se zima, gde će migranti živeti u BiH?

11. 10. 2019.
Source: 
Sarajevo Times

U 2018. godini Međunarodna organizacija za migracije (IOM) - uz podršku Evropske unije - otvorila je četiri nova Privremena prihvatna centra u Bosni i Hercegovini, koji su namenjeni ugroženim migrantima: porodicama i muškarcima. Centri pružaju migrantima hranu, vodu, sredstva za higijenu i sanitet, odeću, uslugu neprekidnog čišćenja, održavanje, kao i osoblje za sigurnost i rukovođenje. Privremeni prihvatni centri su:     

Privremeni prihvatni centar Sedra u opštini Cazin, za porodice i ugrožene migrante;     

Privremeni prihvatni centar Usivak u opštini Hadžići, pre svega za muškarce, ali i za porodice i ugrožene migrante;     

Privremeni prihvatni centar Bira u gradu Bihaću, prvenstveno za muškarce;     

Privremeni prihvatni centar Miral u opštini Velika Kladuša, pre svega za muškarce;     

Privremeni prihvatni centar Borici u gradu Bihaću, za porodice i ugrožene migrante. Ponovno je otvoren u decembru 2018. godine nakon kompletnog renoviranja.

IOM podržava Ministarstvo za bezbednost BiH u njegovim dužnostima za koordinaciju centra i upravljanje kampovima (CCCM) i Službu za poslove sa strancima, u cilju unapređenja saradnje s relevantnim institucijama EU i drugim zainteresovanim stranama u migracijama. Bosna i Hercegovina radi na konsolidaciji svojih nacionalnih mehanizama za prikupljanje, obradu, analizu i razmenu informacija o pitanjima migracija, što bi značajno podržalo regionalnu saradnju na ovom pitanju. Istovremeno će on uskladiti nacionalne institucije i strategije sa postojećim strukturama i programima EU.

 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: