[Bosnia and Herzegovina] Prepoznavanje i upravljanje negativnim emocijama

22. 05. 2020.

Emocije su biološka stanja povezana s nervnim sistemom uzrokovana neurofiziološkim promjenama različito povezanim s mislima, osjećajima, reakcijama u ponašanju i stepenom zadovoljstva ili nezadovoljstva. Izvorna uloga emocija bila je motivirati adaptivno ponašanje koje je u prošlosti pridonijelo prenošenju gena preživljavanjem, reprodukcijom i selekcijom rodbinskih srodnika.

Sve emocije su jednostavno različiti dijelovi života. Govore nam o doživljajima naših života. Ali ne samo to, već nam govore i šta funkcioniše, a šta ne, i obavještavaju nas o dubljim neriješenim pitanjima u našem životu.

Neki neugodne emocije, poput ljutnje, straha i tuge, nazivaju negativnim emocijama. Ali zapravo ne postoji takva stvar kao negativna emocija.

Nakon što osvijestimo naše emocije, pomaže nam da ih imenujemo - „Osjećam ljutnju“ ili „ova emocija je tuga“. Priznavanje emocije sa saosećanjem znači da se suočavamo s prihvaćanjem, umjesto da je ignoriramo, prosuđujemo, pokušavamo je kontrolirati ili promijeniti. Imenovanje naših emocija pomaže im da izgledaju manje nejasne i izvan kontrole. Pomaže nam da ih kategoriziramo i promislimo, čak i na neurološkoj razini. Neugodne emocije često su informativne o problemima, neriješenim pitanjima i potencijalnim rješenjima problema.

Ali te poruke nećemo čuti ako ih nismo spremni poslušati. Naše emocije ćemo čuti tako što ćemo redovno promišljati sa svojim emocijama, kako bi znali da smo otvoreni za primanje onoga što imaju za reći. One su naš interni sustav za razmjenu poruka, koji nam pruža informacije o nama samima i životu.

Na primer, ljutnja bi nam mogla reći da smo zaglavili u određenoj situaciji koja nam se ne sviđa. A mogla bi čak ukazati i na izlaz. Svaka emocionalna reakcija puno govori o nama, našim potrebama i ličnosti, a o emocijama možemo učiti o sebi kako bismo mogli napredovati i rasti kao pojedinci.

Raditi sa neugodnim emocijama znači pretvoriti ih u svoje prijatelje, umjesto da ih učinite neprijateljem, kao što to mnogi lako čine. Ove se emocije ne smiju ignorisati, etiketirati kao loše ili potisnuti u nesvjesno. One bi nam trebale pomoći da vidimo šta se događa u našem životu i odgovarajuće reagiramo. Naše društvo ne podržava nužno ovu ideju, ali ona djeluje. Djeluje zato što kada dopustimo tim emocijama da nam pošalju svoju poruku, pomažu nam balansirati potrebe i dobiti ono što želimo iz života.

Ako želite naučiti više o neugodnim emocijama, kako ih prepoznati i upravljati njima, pridružite se našem webinaru ovdje.

Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: