[Bugarska] Prevencija seksualnog nasilja i iskorištavanja djece je moguća

24. 11. 2017.
Source: 
Know-How Centre for the Alternative Care for Children

Ovo je bio moto na međunarodnoj konferenciji koju je organizirao LEARNING ACTION PARTNERSHIP (LAP), uz financijsku potporu Zaklade OAK. Dvodnevni događaj (17.-18. studenog) okupio je stručnjake koji rade s djecom i mladima, sveučilišne profesore i druge stručnjake. Državne institucije predstavljale su gospođa Rositsa Dimitrova (zamjenica ministra rada i socijalne politike), gđa Denitsa Sacheva (zamjenica ministra obrazovanja) i pučki pravobranitelj Republike Bugarske - gđa Maya Manolova.

Britanska veleposlanica u Bugarskoj Emma Hopkins sudjelovala je s prezentacijom "O licima suvremenog ropstva", a Izv. prof. Mihail Okoliyski (stručnjak iz WHO Bulgaria) predstavio je „WHO Europski akcijski plan za sprečavanje zlostavljanja djece“. Dr. Debra Olnick, sa Sveučilišta Bedfordshire, predstavila je temu seksualnog iskorištavanja djece u Velikoj Britaniji u povijesnim, političkim i zakonodavnim terminima, kao i pristupe prevenciji, identifikaciji i viktimizaciji žrtava. Prof. Maya Grekova (sa Sveučilišta u Sofiji) predstavila je studiju "Seksualno iskorištavanje i seksualno nasilje među adolescentima u obrazovnim internatima, socijalnim pedagoškim internatima i drugim ustanovama".

Panel diskusije su se bavile s dvije teme: Seksualno iskorištavanje i ustanove za djecu i Prevencija seksualnog iskorištavanja i nasilja te podrška žrtvama.

Drugi dan konferencije, organizacije poput National Network for Children, P.U.L.S.E. Foundation i SAPI predstavile su svoje najbolje prakse.

Gospođa Jane arburton, konzultantica Zaklade OAK, predložila je neke ideje za institucionalne i zakonske promjene vezane za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece, kao i dobre primjere zagovaranja.

Na kraju konferencije predstavljen je dokument s preporukama za pravila prilikom izrade zakona vezanih za djecu u zdravstvu, obrazovanju i društvenom sektoru, uz sudjelovanje organizacija članica Learning Action Partnership (LAP je mreža za razmjenu ideja i zajedničkih aktivnosti za sprečavanje seksualnog iskorištavanja djece, čiji je član i Centar za Know-how).

Možete pogledati snimke s konferencije na bugarskog Child Hub Facebook stranici.

https://www.facebook.com/ChildProtectionHubBG/.  

Ovaj projek(a)t je finansiran od: