[Crna Gora] Interes djeteta umjesto senzacionalizma u medijima

04. 11. 2018.
Source: 
Portal Analitika

Portal Analitika prenosi da su Agencija za elektronske medije i UNICEF organizovali trodnevni Rojtersov trening za crnogorske novinare. Mediji u Crnoj Gori bi morali mnogo odgovornije da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade, naročito u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom. Trku za senzacionalizmom moralo bi zamijeniti kvalitetno i etičko izvještavanje o pitanjima prava djeteta.

Šef  predstavništva UNICEF-a izjavio je da je jedan od ključnih etičkih principa da se nikad ne objavljuje priča, fotografija ili snimak koji mogu dovesti dijete, njegovu braću/sestre ili vršnjake u rizik čak i kada se identiteti djece promijene, prikriju ili ne objave.

Trening za medije o etičkom izvještavanju organizuje se u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” koju su Agencija za elektronske medije i UNICEF pokrenuli sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: