Kako decentralizirani sustavi utječu na djecu? U Beču održan Childhub forum.

18. 05. 2016.

Od 10-11. svibnja 2016, Child Protection Hub jugoistočne Europe je održao forum na temu decentralizacije sustava socijalne skrbi u Beču, Austriji. Na sastanku se okupilo oko 60 zakonodavaca, lokalnih vlasti, predstavnika akademija i neprofitnih organizacija iz 14 zemalja. Sudionici su naporno radili dva dana, analizirajući decentralizacijske procese te njihov utjecaj na socijalne službe, istražujući pritom naučene lekcije, s posebnim osvrtom na ranjivu djecu, razmjenu informacija te istraživanje prioriteta za buduće reforme u interesima djece diljem regije.

Kako bi započeo forum, gosp. Robert Zeiner, direktor Međunarodnih Programa i Projekata Austrijskog Razvoja, izrazio je podršku Child Protection Hub-u te naglasio izvanredne rezultate koje je Hub postigao od svog pokretanja u siječnju 2015.

Gosp. Jean-Claude Legrand, UNICEF CEE/CIS regionalni Child Protection savjetnik, pružio je pregled UNICEF-ovih doprinosa socijalnoj dobrobiti u jugoistočnoj Europi, te naglasio kako je „socijalni rad odgovornost svih nas, ne samo socijalnih radnika“.

Tijekom prvog dana, istraživači su predstavili probleme i barijere, no također i primjere dobre prakse decentralizacijskog procesa sustava socijalne dobrobiti iz Makedonije, Srbije i Albanije. „Nisu samo novčana sredstva poteškoća, već i profesionalni kapacitet koji ometa dizajn decentralizacijskog procesa u Srbiji“, spomenula je Gordana Matković, Programska direktorica Centra za socijalnu politiku u Srbiji.

Forum je uključio i grupni rad, gdje su sudionici raspravljali o funkcioniranju decentralizacije, kako se suprotstaviti nejednakostima, kako izgraditi uspješno partnerstvo, te kako se pritom pobrinuti da su djeca na prvom mjestu.

Forum je često naglašavao važnost izgradnje snažnijih veza te poboljšanje profesionalnih kapaciteta onih koji su uključeni u socijalni rad, a Child Protection Hub ima zadovoljstvo pružiti podršku u tome. Ipak, kao što je jedan sudionik spomenuo, „čak i ako socijalni radnik nema potrebne kvalifikacije, no ima srce i um na tom slučaju, on može postići mnogo“.

Izvještaj s Foruma biti će objavljen uskoro, s više informacija o ishodima. U međuvremenu, više detalja i fotografije su dostupne na našoj Facebook stranici.

 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: