[Međunarodni] UN Agencija za migracije obilježava 11-ti EU dan borbe protiv trgovine ljudima, sa novim podacima, analizama o trgovini ljudima

18. 10. 2017.

IOM se danas pridružuje Europskoj uniji (EU), drugim europskim zemljama i partnerima širom regije i šire, u obilježavanju 11-tog Dana borbe protiv trgovanja ljudima. U svom saopštenju, Agencija ističe da je u Europi prošle godine pružila pomoć za 768 žrtava trgovine ljudima u 20 država članica EU, Norveškoj i Švicarskoj. Djeca su činila gotovo 35 posto onih kojima su pomogli. Trgovanje djecom je u porastu i predstavlja zabrinutost za EU  (Trafficking of children is a growing trend and of concern for the EU), a suzbijanje toga važan je dio djelovanja i rada IOM-a.

Prošlog mjeseca IOM je objavio Harrowing Journeys, zajednički izvještaj s UNICEF-om, na osnovu svjedočenja oko 22.000 migranata i izbjeglica, uključujući i oko 11.000 djece i mladih, koje je IOM intervjuirao na migrantskim rutama istočnog i srednjeg Mediterana. Izvještaj je otkrio užasne nivoe zlostavljanja i povrede ljudskih prava s kojima se suočavaju migranti i djeca i mladi, izbjeglice koji pokušavaju doprijeti do Europe, i zaključili da 77 posto onih koji putuju na centralnoj Mediteranskoj ruti izvještavaju o direktnim iskustvima zlostavljanja, iskorištavanja i praksi koje mogu da vode do trgovanja ljudima.

Pročitajte cijelo saopštenje za javnost (ovdje) here.

Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: