[Srbija] Političke stranke, mediji I deca

27. 03. 2019.

Imajući u vidu trenutnu medijsku situaciju u Srbiji ali I u regionu, koja se ogleda u svakodnevnoj izloženosti dece neprimerenom sadržaju u medijima, u kršenju I zloupotrebi njihove privatnosti ali I u korišćenju dece zarad medijske promocije, Mreža organizacija za decu Srbije smatra da je prigodno da se predstavnici medija, političkih stranaka ali I javnost uopšte podsete na document “Kodeks deca I Mediji”.

Od izuzetnog je značaja da se poštuju pravila ophođenja prema deci u medijima ali I uopšte, u suprotnom može doći do stigmatizacije dece I dugoročnih negativnih posledica I može se ugroziti njihov život I zdravlje. Mreža organizacija za decu Srbije podsećaju sve političke i medijske aktere u našem društvu da poštuju dete i pravo deteta na detinjstvo kao I da ostvarivanje i zaštita prava deteta, prava na život, na zdravlje, dostojanstvo, zaštitu identiteta i privatnosti, treba da bude i ostane primarna misija svakog društva i svakog odgovornog pojedinca u njemu.

Organizacija Prijatelji dece Srbije, jedna od članica Mreža organizacija za decu Srbije, izdala je jednu vrlo zanimljivu I značajnu publikaciju još 1993. godine pod nazivom “Kodeks deca I Mediji”.

Publikacija “Kodeks deca I Mediji – Pravila ponašanja medija u odnosu na decu” sadrži smernice u ponašanju medija prema deci koje bi trebalo da doprinesu prvenstveno zaštiti privatnosti dece, zaštiti dece od neprimerenih I uznemiravajućih sadržaja ali I samom obrazovanju odraslih I dece. Dokument polazi od Konvencije o pravima deteta Ujedninjenih nacija a davne 1993. godine su ga prihvatile gotovo sve političke stranke u Srbiji.

Publikaciju možete pronaći na ovom linku.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: