[Srbija] Srbija je potpisala Dokument o pristupanju globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom

20. 12. 2018.
Source: 
https://www.minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je Dokument o pristupanju globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom pod pokroviteljstvom UNICEF-a, kojim je Srbija dobila pristup dodatnim globalnim informacijama i razmeni znanja i iskustava sa ostalim zemljama sveta kao i globalnu vidljivost kada su u pitanju postignuti uspesi i napredak.

„Potpisivanje ovog dokumenta je velika stvar za Srbiju. Zajedničkim aktivnostima u narednom periodu moramo da iskorenimo nasilje nad decom, jer to je veoma važno za našu zemlju, ali i za ceo svet. Jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije jeste briga i zaštita naših najmlađih građana i u tome ćemo istrajati. Do sada smo imali dosta aktivnosti u ovoj oblasti, a jedna od njih je i donošenje odluke za izradu Zakona o dečijem ombudsmanu, koji je u završnici i uskoro će ući i u skupštinsku proceduru“ rekao je ministar.

Ministar Đorđević je još jednom najavio da će  Ministarstvo, na Međunarodni dan deteta, 20. novembra, organizovati Okrugli sto pod nazivom „I deca su građani sveta“ u „Pozorištancetu puž“, na kom će učestvovati naši najmlađi članovi društva, koji će nakon toga moći da uživaju i u dečijoj predstavi. Kako kaže, najbitnije je da deca osete da im država pruža više pažnje i da misli na njih.

„Očekujem velike pomake u narednim godinama. Srbija je napredovala u mnogim oblastima i činila velike korake, zato verujem da ćemo uspeti i da budemo primer i drugim zemljama kada je u pitanju borba protiv nasilja nad decom“, poručio je Đorđević i još jednom zahvalio UNICEF-u na podršci.

Potpisivanju dokumenta prisustvovala je direktorka UNICEF-a, Regina De Dominicis koja je istakla da se Vlada Srbije potpisivanjem ovog dokumenta pridružila globalnom partnerstvu koje će se boriti protiv nasilja nad decom.

„Od svih nas zavisi da li ćemo biti samo posmatrači ili ćemo uložiti napore da rešimo problem nasilja nad decom. Danas je Srbija odlučila da preduzme akciju i na tome joj čestitam. Rezultat naših zajedničkih aktivnosti biće usvajanje nove Nacionalne strategije za prevenciju zaštite dece od nasilja koju je Vlada Srbije pripremila uz podršku UNICEF-a“, rekla je Dominicis.

Topic(s): 
Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: