AWAY: Iz perspektive dječjeg mozga: Kazna vs. posljedica (Child Hub webinar)

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

Datum održavanja vebinara: 
24. 09. 2018.
Start and finish time of webinar: 
18pm CET
Lecturer: 
Mia Roje, mag. psych, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba
Organizator: 
Hrabri telefon

O webinaru:

Stara narodna poslovica kaže da je batina izašla iz raja, a na pitanje zašto, lako je odgovoriti: Da je tamo ostala, to ne bi bio raj. Mnogi odrasli i dan danas iz svojih vlastitih iskustava, obiteljskih stavova, vrijednosti i uvjerenja podržavaju kaznu kao metodu odgoja djece i sredstvo promjene njihovog ponašanja. Kazna ne uključuje samo tjelesno nasilje, nego označava primjenu bilo kojeg neugodnog podražaja ili iskustva, odnosno oduzimanje nečega što je osobi drago i važno.

Osim u kontekstu odgoja djece u obiteljskom domu, sustav je kroz povijest često primjenjivao kazne pod velom pozitivne namjere za djecu. Iako nije sporno da za neadekvatna, a osobito delinkventna ponašanja na štetu drugih, dijete ili mlada osoba treba iskusiti određene posljedice, istraživanja i klinička praksa pokazuju da klasična primjena kažnjavanja nije učinkovita u smislu učenja i dugoročnih promjena.

Cilj ovog webinara je pružiti uvid u prirodu funkcioniranja mozga djece i mladih, kako bi se s neurobiološke perspektive objasnila neučinkovitost nekih ustaljenih metoda kažnjavanja, suprotno učinkovitosti odabira drugačijih posljedica nepoželjnih ponašanja, kako od maloljetnih počinitelja ne bismo odgojili punoljetne počinitelje, nego vrijedne i kompetentne članove društva.

Webinar je namijenjen stručnjacima koji rade s mladima koji su u sukobu sa zakonom: sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, policajcima, socijalnim radnicima, psiholozima, socijalnim pedagozima, stručnim suradnicima za mladež, savjetnicima i stručnjacima za djecu i mlade kao i osobama koje se bave istraživačkim radom u ovom području.

 

O predavačici:

Mia Roje psihologinja je u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, završila je četverogodišnji program edukacije iz integrativne psihoterapije pri HUIP-u, praktičarka je i majstorica NLP-a, dugogodišnja volonterka i članica edukacijskog tima Hrabrog telefona. U svakodnevnom radu bavi se direktnim radom s djecom i obiteljima te istraživačko-publikacijskom djelatnošću, a u kontinuiranoj je suradnji s medijima (RTL, Nova TV, HRT, Radio Sljeme...). U 2016/2017 koordinirala je nacionalno istraživanje o djeci predškolske dobi pred malim ekranima. Sudjeluje na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama znanstvenog i stručnog tipa o pitanju zaštite djece i dječjih prava. Poseban interes rada i daljnjeg usavršavanja su joj djeca u visokokonfliktnim razvodima braka roditelja, o čemu održava predavanja stručnjacima raznih profila (Pravosudna akademija, CZSS) te je članica EAPAP-a (European Association of Parental Alienation Practitioners). Trenutno je angažirana i kao vanjska suradnica na projektu AWAY, kao mentorica stručnjacima koji rade s djecom u sklopu pravosuđa i socijalne skrbi.

TDH program this relates to:  Child justice
Danko Butorac
Kako?

Kako se koristi webinar? Znam da još nije vrijeme, ali ne znam na koju adresu trebam ići u ponedjeljak i jel' dovoljan preglednik na računalu ili treba nešto dodatno instalirati?

Katarina Sladakovic
Slika korisnika Katarina Sladakovic
Poštovani Danko,

Poštovani Danko,

 

Na ovoj stranici imate Sign up for webinar dugme. Klikom na to dugme se registrujete za webinar i dobicete mejl kao potvrdu da ste se registrovali. Na dan webinara otprilike oko 11-12h ćete dobiti na mejl i link da se ulogujete u sobu za webinar. Naši webinari su preko Adobe Connect platforme, ne znam da li imate već iskustva sa Adobe. Platforma je veoma jednostavna za korišćenje i ne bi trebalo da imate bilo kakvih tehničkih problema. Ukoliko nekim slučajem ne možete da se ulogujete možete nam pisati na info@childhub.org i mi ćemo vam pomoći. Sobi za webinar možete pristupiti preko kompjutera, tableta ili telefona. Kada se ulogujete preko linka dobićete kratko uputstvo kako da aktivirate platformu i to je sve, to je minut ili dva ukupno. Naravno, što je bolja vaša internet konekcija bolji će biti zvuk i video.

Ukoliko imate bilo kakvo dodatno pitanje možete nam pisati na isti mejl info@childhub.org.

 

Srdačan pozdrav,

Katarina

Vlatka Mijić
Bravo!

Prezanimljiva tema. Jedva čekam webinar. Hvala.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: