ChildHub INSPIRE serija: Razvoj zaštite dječjih prava na sudovima u Hrvatskoj

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

Datum održavanja vebinara: 
09. 05. 2019.
Start and finish time of webinar: 
2pm - 3pm CEST
Lecturer: 
Lana Petö Kujundžić, PhD, County court in Zagreb

Lana Petö Kujundžić, s više od 30 godina radnog iskustva, u velikoj je mjeri pridonijela zaštiti ljudskih, a osobito dječjih prava. Kao sutkinja, aktivno je radila na zaštiti prava djece i mladih, i počinitelja i žrtava, kako u predmetima kojima se osobno bavila, tako i u donošenju novih zakona. Predsjednica je odjela za mladež na Županijskom sudu u Zagrebu. Kao predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizirala je više od 50 seminara na temu dječjih prava, 2 međunarodne konferencije i projekt „Stop program“ u periodu 2012.-2018. te uvodi restorativnu pravdu na područje grada Zagreba za prekršajno postupanje djece

Zaslužna je za sastavljanje sljedećih zakona: Zakona o sudovima za mladež, Zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje i Zakona o pravobranitelju za djecu. Povremeno predaje na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, na Studijskom centru socijalnog rada, Pravosudnoj akademiji, Hrvatskoj odvjetničkoj akademiji i Policijskoj akademiji te redovito sudjeluje na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama i kongresima kriminologa, viktimologa, kaznenog i maloljetničkog prava.

Organizator: 
Child Protection Hub / Terre des hommes

Ponosni smo što vas možemo pozvati na zadnji dio serije webinara ChildHub INSPIRE! U četvrtak, 9. svibnja, izvrsna predavačica iz Hrvatske raspravit će o tome kako je zakonodavstvo ključno u sprječavanju i reagiranju na nasilje nad djecom i među djecom. Ovaj webinar se odvija u skladu s prvom INSPIRE strategijom:

Prva strategija INSPIRE – Provedba i primjena zakona

Zakonodavstvo može biti ključni dio sprečavanja i reagiranja na nasilje i promicanja poštivanja prava djece. Učinkovita provedba zakona koji definiraju i zabranjuju sve oblike nasilja nad djecom može spriječiti nasilje i osigurati pravdu za žrtve. Različite vrste zakona bave se različitim čimbenicima rizika za nasilje u životu djeteta, uključujući zlouporabu alkohola i pristup oružju. Zakoni sami po sebi ne smanjuju nasilje, ali njihova učinkovita provedba i primjena podupiru i jačaju sve INSPIRE strategije za okončanje nasilja nad djecom.

O webinaru:

Pridružite nam se u učenju kako sudske prakse utječu na donošenje zakona u Hrvatskoj i pridonose smanjenju nasilja nad djecom. Prema riječima sutkinje Petö Kujundžić, čak ni najbolji zakoni ne jamče automatski da će se djeca dobro tretirati ili na način koji sprječava daljnji stres u sudnici. Dužnost je sudaca i tužitelja da upoznaju i promiču pristup prilagođen djeci kada komuniciraju s djecom u profesionalnom okruženju. Od ključne je važnosti za ovu skupinu stručnjaka da budu upoznati s metodama intervjua koje rezultiraju time da djeca iznesu na najbolji mogući način ono što se dogodilo, izbjegavajući daljnju viktimizaciju. Iskustvo nam je pokazalo da su odgovarajući postupci intervjua u okruženju prilagođenom djeci, s educiranim ispitivačem, dobitna kombinacija za profesionalnog suca i tužitelja.

Svi sudski stručnjaci bi se trebali zapitati: Kako mogu raditi s djecom na način koji pokazuje puno poštovanje prema njegovom/njezinom dostojanstvu?

O seriji INSPIRE:

INSPIRE prezentira znanstveno dokazani pristup revitaliziranja, fokusiranja i proširenja postojećih multisektornih napora da se prevenira i reagira na nasilje nad djecom. Razvijen je u suradnji s WHO, CDC, Globalnom zajednicom za zaustavljanje nasilje nad djecom, PEPFAR, PAHO, UNICEF, UNODC, USAID, Zajedno za djevojke i Svjetskom bankom. INSPIRE je temeljen na strategijama koje preporučuju navedene agencije i zajednice i predstavlja najbolje dostupne metode.

Sedam strategija su:

  1. Provedba i primjena zakona
  2. Norme i vrijednosti
  3. Sigurno okruženje
  4. Podrška roditelja i skrbnika
  5. Prihodi i ekonomsko jačanje
  6. Usluge informiranja i podrške i
  7. Edukacija i životne vještine.

Ovih sedam strategija utemeljenih na dokazima nadopunjuju dvije strategije koje se međusobno presijecaju: koordinacija u više sektora i praćenje i evaluacija. Temeljni INSPIRE dokument dopunjen je detaljnim INSPIRE Priručnikom za provedbu u kojem se navodi kako odabrati i implementirati intervencije iz svake od sedam strategija, kao i sažetak pokazatelja kojima se mjeri njihov učinak i prihvaćenost.

Svi INSPIRE materijali i snimke naših prošlih webinara sada su dostupni u ovoj seriji!

Kako prisustvovati webinaru:

Koristite donji gumb za prijavu na webinar. Nekoliko sati prije webinara primit ćete e-mail s linkom do sobe za webinar i uputama o tome kako se pridružiti. Pridruživanje našim webinarima je vrlo jednostavno, od vas ne zahtijeva nikakve posebne vještine i traje samo minutu ili dvije. Webinaru se možete pridružiti s računala, tableta ili mobilnog telefona.

 

 

Jezik(ci) materijala: 
English

Ovaj projek(a)t je finansiran od: