Kako i zašto reći ne tjelesnom kažnjavanju – uloga stručnjaka koji rade s djecom (Webinar na hrvatskom jeziku)

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

Datum održavanja vebinara: 
27. 02. 2018.
Start and finish time of webinar: 
2pm CET
Lecturer: 
Sara Milavec, psihologinja
Organizator: 
Hrabri telefon

Suvremeno roditeljstvo puno je izazova i mnogi odrasli često govore kako je uloga roditelja u isto vrijeme najljepša i najteža u njihovom životu.  Roditelji najčešće žele najbolje svome djetetu, no ima trenutaka u kojima se uslijed visokih očekivanja i stresa koji današnje vrijeme nosi osjećaju frustrirano i bespomoćno, što se odražava i na odgoj djeteta.  Ponekad ne znajući naći drugo rješenje, pribjegnu tjelesnom kažnjavanju. Zbog toga se najčešće  kasnije i sami osjećaju loše. S druge strane, neki u tome ne vide ništa loše jer su i sami bili odgajani u društvu u kojem je tjelesno kažnjavanje bilo prihvatljiva i uobičajena odgojna metoda.  Stručnjaci koji rade s djecom i mladima i koji svakodnevno dolaze u kontakt s roditeljima vrijedan su izvor informacija i podrške. Iz tog je razloga važno da i oni sami budu upoznati s posljedicama i mitovima o tjelesnom kažnjavanju te da roditelje upoznaju s odgojnim metodama koje  odgovaraju na potrebe djeteta i pozitivno djeluju na njegov razvoj.

Istraživanja pokazuju kako velik broj ljudi i dalje podržava primjenu tjelesnog kažnjavanja te kako neki nisu ni svjesni da je ono zakonom zabranjeno. Tako primjerice u najnovijem istraživanju Hrabrog telefona (2017.) koje je provedeno na 500 ispitanika njih 52% smatra da se tjelesno kažnjavanje generalno ne bi trebalo koristiti, no kako je ipak opravdano u nekim situacijama. Njih 34% smatra kako tjelesno kažnjavanje vlastite djece ne bi trebalo biti zabranjeno, a zabrinjavajuć je i podatak da oko 65% ispitanika smatra da se u posljednjih deset godina sve češće javlja manjak roditeljske brige za dijete.

Kroz ovo predavanje stručnjaci će se kratko upoznati s definicijama i zakonskim okvirom, a fokus predavanja bit će na mitovima o tjelesnom kažnjavanju, njegovim posljedicama i smjernicama kako s roditeljima razgovarati o tjelesnom kažnjavanju te koje su odgojne metode koje mogu koristiti umjesto njega.

 

O predavačici:

Sara Milavec je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Programska je koordinatorica Hrabrog telefona te nacionalna koordinatorica projekta “Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“  koji je usmjeren na prevenciju i eliminaciju tjelesnog kažnjavanja kroz rad sa odgajateljima, stručnjacima i roditeljima. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u grupnom i preventivnom radu s djecom od 4 do 16 godina. Uključena je u direktan savjetodavni rad s djecom i roditeljima u Savjetovalištu Snaga obitelji. Sudjeluje u edukacijama volontera, stručnjaka i roditelja o nasilju nad i među djecom, grupnom radu i kreativnim tehnikama. Trenutno pohađa edukaciju iz drugog stupnja kognitivno-bihevioralne terapije te je završila i dodatne edukacije iz područja savjetovanja te rada s roditeljima u procesu razvoda braka.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: