“Slijepe točke”: Djevojke bez pratnje i/ili odvojene od obitelji u Europi (UNICEF i Child Hub webinar)

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

Datum održavanja vebinara: 
10. 09. 2019.
Start and finish time of webinar: 
2pm CEST
Lecturer: 
Sara Ristic
Maria Margherita Maglietti
Francesca Rivelli

Sara je voditeljica programa protiv rodno uvjetovanog nasilja i službenica za zaštitu osobnih podataka u srpskoj civilnoj društvenoj organizaciji “Info Park” koja, u partnerstvu s UNICEF-om, ženama i djevojkama u pokretu pruža usluge za prevenciju i reakciju na rodno uvjetovano nasilje. Info Park vodi sigurnu kuću za žene i djevojke urbanog područja Beograda, u kojem se izbjeglice okupljaju, te terenski timovi pružaju usluge socijalnog rada na ulicama. Sara radi s izbjeglicama i migrantima na balkanskoj ruti od 2015. godine. Ima završen bakalaureat i magisterij psihologije, s fokusom na ratnu traumu.

Maria Margherita Maglietti radi kao UNICEF-ova specijalistica za hitne slučajeve vezane uz rodno uvjetovano nasilje u Italiji, i koordinira regionalni program Akcije protiv rodno uvjetovanog nasilja koje pogađa izbjegličke i migrantske žene i djecu u Grčkoj, Italiji, Srbiji i Bugarskoj (izvorno: Action Against Gender-Based Violence Affecting Refugee and Migrant Women and Children in Greece, Italy, Serbia and Bulgaria). Margherita ima preko 10 godina iskustva u radu s prognanim ženama i djevojkama u Europi i Bliskom Istoku, s posebnim naglaskom na rodno uvjetovano nasilje u hitnim slučajevima. Ima završen bakalaureat i magisterij, s fokusom na ljudska prava.

Francesca Rivelli radi kao UNICEF-ova specijalistica za rodno uvjetovano nasilje i zaštitu djece u Srbiji, s time da također pruža podršku integraciji zaštite djece i zaštite od rodno uvjetovanog nasilje u cijelom odgovoru na migrantsku i izbjegličku situaciju. Francesca radi u području zaštite od 2005. godine u sklopu različitih humanitarnih i razvojnih okruženja, u Somaliji, Čadu i Srednjoafričkoj Republici, Haitiju, Keniji, Južnom Sudanu, Jemenu, Libiji, i nedavno u Europi. Posljednjih godina fokusira se više na rodno uvjetovano nasilje i zaštitu djece u humanitarnim akcijama i na pružanje podrške koordinaciji interakcije.

Organizator: 
UNICEF and Child Protection Hub

O webinaru:

Svrha webinara je prenijeti i dočarati specifična iskustva i probleme djevojaka koje su bez pratnje ili odvojene od obitelji, u kontekstu odgovora Europe. UNICEF-ov regionalni ured za Istočnu Europu i Središnju Aziju fokusirao se na ovo u sklopu programa Akcije protiv rodno uvjetovanog nasilja koje pogađa izbjegličke i migrantske žene i djecu u Grčkoj, Italiji, Srbiji i Bugarskoj (izvorno: Action Against Gender-Based Violence Affecting Refugee and Migrant Women and Children in Greece, Italy, Serbia and Bulgaria, financiran od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Od 2015. godine, Europa je doživjela besprimjerno ulijevanje izbjeglica i migranata koji bježe od konflikta, nasilja, nesigurnosti i manjka prilika u Bliskom Istoku, Južnoj Aziji, Istočnoj i Zapadnoj Africi. Iako su dolasci bili rjeđi u 2018. godini u usporedbi s razdobljem 2015.-2017., putovanja su bila jednako opasna kao prije. [i] U 2018. godini, oko 141,500 izbjeglica i migranata stiglo je u Europu kroz mediteranske migrantske rute. .[ii] U prosjeku, jedno od svakih četvero ljudi bilo je dijete. Između siječnja i prosinca 2018. godine, 30,085 djece stiglo je u Grčku, Italiju, Španjolsku i Bugarsku, od kojih je 12,717 (42%) bilo bez pratnje i odvojeno od svojih obitelji (UASC).[iii] Broj djevojaka koje su bile bez pratnje ili odvojene težak je za kvantificirati zbog nepotpunih podataka. Postoje značajne rupe u dostupnim podacima o brojevima, uzorcima, rizicima i iskustvima tih djevojaka, s time da je moguće da mnogo više djevojaka dolazi samo, a da nije identificirano da su bez pratnje.

Djevojke koje su bez pratnje i odvojene od obitelji imaju tendenciju ostati skrivene i nevidljive u usporedbi s dječacima, uslijed dinamike karakteristične za njihovo putovanje. Dječaci bez pratnje imaju sklonost putovati sami ili u grupama te tijekom registracije sami identificiraju da su bez pratnje. Za djevojke možda nije odmah vidljivo niti jednostavno identificirati da su bez pratnje. Moguće je da se adolescentne djevojke, osobito one koje su bez pratnje ili odvojene, suočavaju s većim rizikom od rodno uvjetovanog nasilja, koje uključuje seksualno nasilje, izrabljivanje, zlostavljanje i krijumčarenje prije, tijekom i nakon migracije, uslijed nedostatka zaštite i mreže podrške. Neke možda bježe od nasilja, koje može uključivati preuranjeni brak, unutar svojih domovina ili su pak iskusile nasilje i zlostavljanje na svojem putu i pod rizikom su od izrabljivanja i krijumčarenja.

Do kraja webinara, sudionici će imati veće razumijevanje problema zaštite djevojaka koje su odvojene i/ili bez pratnje, kao i veće razumijevanje rizika s kojima se one suočavaju dok putuju. Uz to, sudionici će se upoznati s nekim osnovnim alatima koji mogu olakšati postupak identifikacije djevojaka i njihovih potreba.

Kako se pridružiti webinaru: 

Pritiskom na gumb niže možete se prijaviti za webinar. Nekoliko sati prije webinara dobit ćete e-mail s poveznicom na sobu webinara, kao i upute za spajanje. Uključivanje u webinar je vrlo jednostavno, ne zahtijeva nikakve posebne vještine i traje samo minutu ili dvije. Možete se uključiti na webinar preko računala, tableta ili mobitela.

Kako biste provjerili kada webinar počinje u vašoj vremenskoj zoni, kliknite ovdje.

 
 
Literatura:

[1] UNHCR (2018) Desperate Journeys January – December 2018. Refugees and migrants arriving in Europe and at Europe borders https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67712

[1] UNHCR (2018) Situation Update: Unaccompanied Children (UAC) in Greece 30 September 2018  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/66558

[1] https://www.unicef.org/eca/emergencies/latest-statistics-and-graphics-refugee-and-migrant-children 

 

Preostala literatura za pregledavanje:

Data Portal on Children on the Move https://data.unicef.org/topic/child-migration-and-displacement/migration/

Latest Quarterly Update on the situation analysis for the migrant and refugee response in Europe https://www.unicef.org/eca/situation-reports-and-advocacy-briefs-refugee-and-migrant-children

The UNICEF Girls Safety and Resilience Pocket Guide https://www.unicef.org/bulgaria/en/reports/my-safety-and-resilience-girls-pocket-guide

 The report on the Impact of migration on women and girls/Special Rapporteur https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/G1910791.pdf

Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: