Cfarë ndodh kur ndalojmë së futuri njerëzit në kuti? (Video) (Video)

Data: 
06 Shk 2017

Cfarë ndodh kur ndalojmë së futuri njerëzit në kuti?

Kjo ështe një video mjaft e fuqishme, prodhuar nga TV2 Danimarkë vjen në formën e një eksperimenti social 3 minutësh i cili fillimisht tenton të grupojë njerëzit bazuar në një apo dy karakteristika të përbashkëta por që më pas përpiqet të gjejë se cfarë kanë të përbashkë të gjithë.

Psikika njerëzore përpiqet të kategorizojë të tjerët bazuar në stereotipe. Kjo në vetvete ndihmon në seleksionimin dhe memorizimin e informacionit duke e bërë më të lehtë funksionimin e njohjes dhe llogjikimit. Por risku pas këtij mekanizmi sjell stereopotizimin dhe futjen e tyre në kuti gjë e cila shpesh ka pasoja negative duke krijuar barriea mes njerezve dhe duke cuar në paragjykime e diskriminim.

Video ndihmon njerëzit të jenë mendje hapur kur gjykojnë dhe ngrejnë supozime mbi të tjerët; të shohin përtej opinionit të pare, përtej përshtypjeve të para. Eshtë një mjet i fuqishëm për të promovuar mirëkuptimin, pranimin dhe tolerancën.

 

 

Etiketat: 

Ky projekt është financuar nga: