[Bashkimi Evropian] Ndotja e ajrit shkakton 33 përqind të rasteve të reja të astmës tek fëmijët evropianë

This content was suggested by: 
13 Gsh 2019
Source: 
earth.com

Hulumtimi i ri nga Instituti i Barcelones për Shëndetin Global (ISGlobal) ka zbuluar se ndotja e ajrit në Evropë është përgjegjëse për 33 përqind të të gjitha rasteve të reja të astmës mes fëmijëve çdo vit. Ekipi raportoi se afro 200,000 nga këto raste mund të parandalohen duke ulur nivelet e ndotjes së grimcave të dëmshme.

Astma është sëmundja kronike më e zakonshme e fëmijërisë, dhe vazhdimisht është në rritje. Duke analizuar të dhënat e popullsisë dhe informacionin e popullsisë nga studimi Global Burden of Disease (GBD), ekspertët përcaktuan që më shumë se 63.4 milion fëmijë në 18 vende evropiane vuajnë nga astma.

Ekipi përdori dy skenarë të ndryshëm për të vlerësuar se sa prej këtyre rasteve të astmës janë të lidhura me ndotjen e ajrit. Korniza e parë referoi nivelet maksimale të ndotjes së ajrit të rekomanduara nga udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetitsise (OBSH) për cilësinë e ajrit. Kuadri i dytë shqyrtoi nivelet më të ulëta të ndotjes së ajrit të regjistruar midis 41 studimeve të mëparshme.

Bazuar në skenarin e parë, studiuesit zbuluan se 66,600 raste të astmës së fëmijëve mund të parandalohen çdo vit nëse vendet evropiane respektojnë udhëzimet e cilësisë së ajrit të OBSH për PM2.5. Ekipi gjithashtu përcaktoi se 2,400 raste mund të parandalohen nëse këto kombe respektojnë udhëzimet e cilësisë së ajrit për NO2.

Topic(s): 

Ky projekt është financuar nga: