Sipas një raporti të lëshuar nga Human Rights Watch, kriza COVID-19 do të ketë një ndikim negativ afatgjatë te fëmijët, megjithëse ata janë shumë më pak të kërcënuar nga virusi sesa grupmoshat e tjera.

Për shkak të virusit, rreth 1.5 miliardë fëmijë në nivel global nuk mund të ndjekin shkollën dhe kjo situatë rrit rrezikun e dhunës në familje, punës së fëmijëve dhe shfrytëzimit seksual. Për më tepër, shumë fëmijë janë jetimë për shkak të pandemisë. Shumica e shkollave nuk kanë teknologjinë e duhur ose hyrje në internet për të siguruar arsimim në internet për fëmijët, dhe për rrjedhojë shumë do të mbeten pas moshatarëve të tyre.

Rreziku i dhunës në familje po rritet gjithashtu pasi njerëzit humbasin punën e tyre. Raportet e Human RIghts Watch sugjerojnë se numri i incidenteve të dhunshme midis partnerëve dhe ndaj fëmijëve është dyfishuar gjatë kësaj kohe, por situata është e vështirë pasi agjensitë e mbrojtjes së fëmijëve dhe mësuesit nuk janë në gjendje të vizitojnë familjet dhe të adresojnë këto çështje.

Një grup tjetër i rrezikuar janë fëmijët që jetojnë në kampe të mbipopulluara të migrantëve ku nuk ka mundësi për distancim shoqëror, larje duarsh apo edukim në internet.

Këto çështje kanë bërë që Human Rights Watch të kërkojë nga qeveritë që të ndërmarrin veprime për të mbrojtur fëmijët, si psh:

  • Prioritizimi i përpjekjeve për të vazhduar arsimin për të gjithë fëmijët
  • Sigurimi i ndihmës ekonomike për familjet me të ardhura të ulëta
  • Rritje e përpjekjeve për të identifikuar fëmijët jetimë nga COVID-19
  • Sigurimi i akomodimit dhe kanalizimeve të përshtatshme për refugjatë, migrantë dhe fëmijë të zhvendosur brenda vendit.

Kriza ekonomike e lidhur me COVID-19 mund t'i shtyjë qeveritë të forcojnë garancitë e të drejtave ekonomike dhe sociale dhe mbrojtjet sociale për komunitetet e varfra dhe familjet e cenueshme.

Për më shumë ndiqni artikullin e plotë në linkun mëposhtë

Childhub

Mund t'ju pëlqejë...

0
15
Fëmijët e infektuar nga COVID-19 ka të ngjarë të kenë vetëm simptoma të buta. Pavarësisht kësaj, kjo krizë ka një ndikim të madh në jetën e tyre dhe do të vazhdojë të ketë. Sfidat e qëndrimit në shtëpi janë të shumta për fëmijët që jetojnë në…
0
1
Ky udhëzues specifik për rihapjen e institucioneve parashkollore dhe kopshteve ofron hapat konkret të cilët duhet ndjekur për rikthimin e sigurtë të fëmijëve në institucione edukative. Masat e sugjeruara përfshijnë sigurimin e mirëqenies së fëmijëve…
0
66
  Cfarë është dhuna dhe abuzimi i fëmijëve ndaj prindërve (CPVA) dhe si mund t'i mbështesim familjet në këtë situatë? Bashkohuni me ne në një webinar interaktiv për të eksploruar temën në detaje dhe mësoni metodat për t'u marrë me të si një…
0
5
“Ishte para dy vitesh. Atëherë unë nuk e flisja mirë Hungarishten. Nuk kisha përkthyes por vetëm një avokat të caktuar" Tregon mbi eksperiencat e tij një 15 vjecar i huaj i inkriminuar në Hungari. Një fëmijë i dyshuar ose i akuzuar për kryerjen e…
0
5
Komisioneri i Fëmijëve në Angli publikoi ​​një raport që shqyrtonte ndikimin e Covid-19 tek fëmijët. Raporti zbuloi se më pak se 25% e fëmijëve kishin ndjekur shkollën që nga marsi, gjatë vetëizolimit. Mijëra fëmijë nuk kishin kushte të përshtatshme…
0
5
'ACT NOW', një studim për fëmijë nga World Vision, zbulon se katër në pesë (81 përqind) e të intervistuarve në 50 vende të ndryshme kanë parë ose janë përballur me dhunë në shtëpitë e tyre, komunitet ose në internet që nga fillimi i shpërthimit…
0
7
CNN raporton për humbjet e fundit të jetës njerëzore në Detin Mesdhe dhe Kanalin Anglez, rritjen e dhunës në udhëtimet e rrezikshme që migrantët dhe refugjatët vendosin të marrin në kohë të një pandemie globale, dhe realitete të tjera aktuale të…
yes
0
5
Më shumë se 250 burime për mbrojtjen e fëmijëve janë vënë në dispozicion gjatë pandemisë COVID-19 në http://covid.childhub.org/ Më shumë se 27.400 lajme për mbrojtjen e fëmijëve, materiale didaktike dhe mundësi të tjera https://childhub.org/ 10,000…
0
11
Data e Fillimit: Shtator 2017 Kohëzgjatja: 1 vit i rinovueshëm Vendndodhja: Budapest - Hungari (ose një vend tjetër potencial brenda rajonit ku Tdh ka një zyrë) me udhëtime të shpeshta në Evropën Qendrore dhe Lindore Kushtet e përgjithshme: Kontrate…
yes
0
4
Pavarësisht nëse ata janë nën izolim dhe jashtë shkollës, në kampe refugjatësh ose në fshatra të mbushura me njerëz, të ndaluar ose që jetojnë në rrugë, të institucionalizuar apo në lëvizje, fëmijët dhe të rinjtë kanë të drejtë të dëgjohen. Por…
yes
0
3
  Për të dytin vit radhazi, Krishtlindjet dhe Viti i Ri do të festohen ndryshe për qindra familje shqiptare të prekura nga tërmeti i 26 nëntorit 2019. “Më në fund dhe fëmijët e mi do festojnë si gjithë shokët e tyre, do t’ju ble edhe nga një dhuratë…
0
44
Spitali i Fëmijëve C.S. Mott në Michigan, SHBA, përpiloi një sondazh mbi shqetësimet kryesore shëndetësore të fëmijëve. Prindërve amerikanë që kishin të paktën një fëmijë në moshën 0-18 vjeç me të cilët jetonin, ju kërkua të jepnin mendimin lidhur…
0
30
Aktualisht janë 152 milion fëmijë në punën e fëmijëve, 72 milion prej tyre kryejnë punë të rrezikshme. Pothuajse një në dhjetë nga të gjithë fëmijët në të gjithë botën janë në punën e fëmijëve. Kriza e tanishme shëndetësore dhe ekonomike, e cila u…
0
4
Në datën 7 prill 2020, Eurochild zhvilloi një takim nga distanca me një ekip që punon në çështjen e Fëmijëve në Kujdesin Alternativ. Një përfaqësues i Qendrës Know-How për Kujdesin Alternativ për Fëmijët mori pjesë në takim së bashku me 38…
0
100
Derisa bota qëndron në shtëpi, çfarë ndodh me fëmijët që jetojnë ose punojnë në rrugë? Fëmijë në situate rruge: Nuk mund të 'qëndrojnë në shtëpi dhe të qëndrojnë të sigurt' nëse nuk kanë shtëpi dhe strehimoret janë të mbyllura Nuk mund të kenë…