• Më shumë se 250 burime për mbrojtjen e fëmijëve janë vënë në dispozicion gjatë pandemisë COVID-19 në http://covid.childhub.org/
  • Më shumë se 27.400 lajme për mbrojtjen e fëmijëve, materiale didaktike dhe mundësi të tjera https://childhub.org/
  • 10,000 anëtarë të regjistruar në ChildHub

Në këto kohë të pasigurta, keqinformimi apo edhe mungesa e njohurive mund të ndikojnë në sistemet tona të mbrojtjes së fëmijëve. Si përgjigje, ekipi që qëndron pas platformës ChildHub ka marrë përsipër rolin e ofrimit të burimeve të nevojshme për profesionistët.

Pandemia COVID-19 ka tjetërsuar jetën e përditshme të pothuajse çdo personi në të gjithë globin. Megjithatë, disa profesione janë dëmtuar më shumë se të tjerët: ata që punojnë për të mbrojtur grupet e cenueshme - punonjës socialë, psikologë, etj - për të cilët, më shumë se një mjedis pune, takimet me personat në nevojë janë 'mjete' jashtëzakonisht të nevojshme në punën e tyre.

Në Shqipëri, në mes të muajit Mars 2020, ndërsa gjithcka ishte mbyllur dhe ndjenja e pasigurisë mbi pasojat e izolimit rritej ndjeshëm, nevoja për t'u takuar, pavarësisht izolimit fizik filloi të rritej paralelisht. Menjëhere shumë profesionistë të fushës i kthyen sytë nga Childhub, në kërkim të mundësive për takime virtuale mes kolegësh dhe jo vetëm, por edhe për të hulumtuar burime të nevojshme apo praktika të vlefshme të cilat mund të adaptoheshin në punën e tyre. Punonjesit e mbrojtjes se femijeve në njësitë administrative ndërkohë vazhdonin punën e tyre, të tjetersuar tashmë e të fokusuar më së shumti në përgjigjen ndaj emergjencës për grupet në nevojë. Mbështja psikosociale dhe menaxhimi i rasteve mund të bëhej vetëm nëpërmjet telefonave, gjë që solli me vete nevojën për të ndryshuar edhe udhezimet e punës nën efektet e distancimit social. Nevojës për të kuptuar më qartasi rolet dhe modalitetet e punës në situatën e re, nevojës për të kuptuar efektet psikologjike ndaj izolimit, nevojës për t'iu rikthyer edhe njëherë cështjeve etike të të punuarit online apo nevojës për të kuptuar si mund të funksionojë dualiteti sistemi i mirëqënies sociale - sistemi shëndetesor në kohë pandemie, iu pergjigj edhe Childhub, përmes organizimit të një serie prej katër webinaresh, apo vënies në dispozicion të platformave online për diskutime rasti përmes mbështetjes së kolegeve apo ekspertëve të fushës dhe sigurisht vënien në dispozicion të materialeve apo mjeteve në gjuhën shqip. 

Për më shumë se pesë vite, Qendra e Mbrojtjes së Fëmijëve për Evropën Jug-Lindore (emri i gjatë për ChildHub), u ka ofruar profesionistëve njohuri, burime dhe mundësi në rrjet, në nëntë gjuhë. Ajo bashkon zhvillimet më të fundit në mbrojtjen e fëmijëve - nga hulumtimi dhe artikujt shkencorë deri te librat shkollorë dhe materialet edukative. Shërben gjithashtu si një qendër edukative me seminare falas online dhe kurse elektronike. Në ChildHub, vizitorët dhe anëtarët e regjistruar mund të mësojnë dhe eksplorojnë përmes videove, podcast dhe webinareve. Ata mund të ndajnë përvojat e tyre dhe të gjejnë përgjigje për pyetje dhe raste të vështira. Ata madje kanë qasje në mundësi pune. Tani, me portofolin e saj të gjerë kushtuar ekskluzivisht COVID-19, platforma ka marrë dhjetëra mijëra vizitorë nga vende të ndryshme të botës. 'Ne kemi vizitorë nga Zvicra, Anglia dhe Franca, por edhe nga Burkina Faso, Indi, Filipine dhe Tunizi', shpjegon Judit Nemeth-Almasi, Zëvendës Drejtore e Zyrës Rajonale të Terre des hommes në Evropë dhe Drejtore e ChildHub.

Si ka arritur që ekipi i saj të reagojë kaq shpejt për të përpiluar dhe mbledhur këto informacione? "Në Mars, kur u bë e qartë se pandemia COVID-19 do të çonte në një bllokim në shumicën e vendeve ku ne veprojmë, ekipi i mbrojtjes së fëmijëve të Terre des hommes u mblodh me një vlerësim të nevojave midis punonjësve të mbrojtjes së fëmijëve", thotë znj Nemeth-Almasi. 'Ata bënë një kërkim të gjerë për dokumente në internet dhe përfunduan me një pjesë të madhe të burimeve të cilat shërbyen si një listë kontrolli për të konsideruar, çfarë duhet të përfshihet në platfromë". Deri në prill, Tdh kishte krijuar një koleksion të gjerë materialesh, dhe në këtë moment u mor vendimi për të zhvilluar një "hapësirë" të veçantë tematike për COVID-19. Mbikëqyrur nga Drejtoresha e Mbrojtjes së Fëmijëve në Tdh, Sendrine Constant, ekipi i ChildHub organizoi materile të bazuara në tema të përcaktuara për standardet minimale në mbrojtjen e fëmijëve '.

Burimet e disponueshme për COVID-19 ndjekin një strukturë që e bën të lehtë për përdoruesit të identifikojnë atë që kërkojnë. Ato janë të ndara në nëntë kategori që përfshijnë informacione të përgjithshme dhe udhëzime mbi virusin, çështje të menaxhimit të rasteve, kujdesi psikologjik në mes të një pandemie, qasje në nivel komuniteti, materiale miqësore për fëmijët dhe këshilla për sigurinë, përfshirë hapësirat dixhitale. E pra, nuk janë vetëm profesionistët që mund të përfitojnë nga ChildHub në këtë kohë të vështirë. Prindërit mund të gjejnë burime interesante, këshilla, ose lojëra dhe ide për aktivitete në shtëpi. Për më tepër, ka dokumente që ndihmojnë mësuesit dhe shkollat, të tilla si një udhëzues i UNICEF për të ndihmuar në mbrojtjen e fëmijëve nga transmetimi i virusit në shkolla, me këshilla dhe udhëzime përkatëse. 'Edukimi', shpjegon Znj. Nemeth-Almasi, 'mund të luajë një rol kritik në parandalimin dhe trajtimin pasi inkurajon fëmijët të ndërmarrin veprime në shtëpi, në shkollë dhe në komunitetin e tyre, dhe të bëhen aktoret më të mirë për mbrojtjen e tyre.'

Pandemia COVID-19 i kapi vendet tona të papërgatitura. Nuk kishte plane, as udhëzime, as këshilla apo protokolle dhe gjithçka duhej të krijohej nga e para. Ndërsa distancimi shoqëror dhe masat e tjera kanë filluar të ulen në shumë vende, raportet për një valë të dytë të mundshme të koronavirusit në muajt në vazhdim e mbajnë vigjilent ekipin e ChildHub: 'Ne duam të besojmë se kriza ka kaluar dhe se do të kthehemi në normalitet' , thotë Nemeth-Almasi. "Sidoqoftë, pandemia i ka mësuar njerëzimit përulësinë: ne nuk dimë asgjë, mësojmë nga zero, dhe për sa kohë që sëmundja nuk është eliminuar, këtu në ChildHub ne do të vazhdojmë të përmirësojmë temën tonë COVID-19 me njohuritë e marra nga e gjithë bota"

Për të hyrë në seksionin COVID-19 të ChildHub regjistrohuni në: http://covid.childhub.org/. Për më shumë burime për mbrojtjen e fëmijëve, vizitoni: https://childhub.org/

***

Partnerët implementues të Child Protection Hub janë: Terre des hommes Hungari, Shqipëri, Kosovë, Moldavi, Rumani dhe Greqi, Save the Children North West Balkans, Know-how Centre for Alternative Care for Children në Bullgari, Brave Phone në Kroaci, Centre for Youth Integration në Serbi, dhe Center for Excellence for Looked After Children në Skoci (CELCIS).

ChildHub financohet nga Austrian Development Agency, Oak Foundation, Terre des hommes Foundation, European Union's DAPHNE programme and UNICEF.

*Logot në fund të faqes

 

 

Vende(t) pёr tё cilat ёshtё relevant kjo pёrmbajtje

Childhub

You might like..

yes
0
737
Me 13,000 anëtarë të regjistruar dhe 30,000 burime të disponueshme për publikun, Qendra për Mbrojtjen e Fëmijëve Child Protection Hub – childhub.org do të festojë gjashtë vjet online këtë muaj. Për të shënuar këtë event, ne i kemi dhënë faqes një…
yes
0
2
Konferenca do të zhvillohet në Tiranë më 5-6 dhjetor 2017. Mbi 50 ekspertë të mbrojtjes së fëmijëve, përfaqësues të autoriteteve dhe akademikë nga 9 vende do të marrin pjesë. Budapest, 23 nëntor 2017 - Konferenca e tretë vjetore rajonale e "…
yes
0
3
Çdo vit, më shumë se gjysëm milionë fëmijë në Europë vihen në kontakt me ligjin. Për ti ndihmuar ata të kuptojnë proçedurat ligjore dhe të drejtat e tyre, Terre des hommes ka punuar me të rinj për të zhvilluar StoryLab, një lojë celulari inovative…
yes
0
Pavarësisht nëse ata janë nën izolim dhe jashtë shkollës, në kampe refugjatësh ose në fshatra të mbushura me njerëz, të ndaluar ose që jetojnë në rrugë, të institucionalizuar apo në lëvizje, fëmijët dhe të rinjtë kanë të drejtë të dëgjohen. Por…
yes
0
Pandemia e COVID-19 ka patur një ndikim të madh në praktikën e shumë profesionistëve, përfshirë ata të fushës së mbrojtjes së fëmijëve. Në mënyrë që të mbështesin punëtorët e frontit dhe menaxherët në punën e tyre për të mbrojtur fëmijët gjatë kësaj…
0
16
Terre des hommes Foundation Misioni në Kosovë bën Thirrje për pjesëmarrës në trajnimin mbi "Menaxhimin e rasteve & punën ndër-sektoriale në rastet e fëmijëve në konflikt me ligjin, nën moshën e përgjegjësisë penale”. INFORMATË E PËRGJITHSHME…
0
1
“Ishte para dy vitesh. Atëherë unë nuk e flisja mirë Hungarishten. Nuk kisha përkthyes por vetëm një avokat të caktuar" Tregon mbi eksperiencat e tij një 15 vjecar i huaj i inkriminuar në Hungari. Një fëmijë i dyshuar ose i akuzuar për kryerjen e…
0
20
Derisa bota qëndron në shtëpi, çfarë ndodh me fëmijët që jetojnë ose punojnë në rrugë? Fëmijë në situate rruge: Nuk mund të 'qëndrojnë në shtëpi dhe të qëndrojnë të sigurt' nëse nuk kanë shtëpi dhe strehimoret janë të mbyllura Nuk mund të kenë…
0
4
Fëmijët e infektuar nga COVID-19 ka të ngjarë të kenë vetëm simptoma të buta. Pavarësisht kësaj, kjo krizë ka një ndikim të madh në jetën e tyre dhe do të vazhdojë të ketë. Sfidat e qëndrimit në shtëpi janë të shumta për fëmijët që jetojnë në…
0
Në datën 7 prill 2020, Eurochild zhvilloi një takim nga distanca me një ekip që punon në çështjen e Fëmijëve në Kujdesin Alternativ. Një përfaqësues i Qendrës Know-How për Kujdesin Alternativ për Fëmijët mori pjesë në takim së bashku me 38…
yes
0
  Qytetari i parë i infektuar nga COVID 19 në Shqipëri u identifikua më 9 Mars 2020. Menjëherë pas kësaj qeveria vendosi një sërë masash për të zvogëluar përhapjen dhe për të rrafshuar kurbën e infeksionit. U kërkua nga të gjithë qytetarët që të…
yes
0
  Si rezultat i bashkëpunimit mes Save the Children Albania dhe Terre des hommes Albania, gjatë periudhës Prill - Qershor 2020, u organizua një seri prej katër webinarësh, permes mbeshtetjes se Childhub, kushtuar përgjigjes ndaj COVID 19. Puna e…
yes
0
5
Neni 7 i Konventës për të Drejtat e Personave me Aftësi të Kufizuara (KDPAK) përcakton se: 1. Palët duhet të sigurojnë që fëmijët me aftësi të kufizuara kanë të drejtë të shprehin lirisht pikëpamjet e tyre mbi çdo çështje që prek interesat dhe…
yes
0
1
Terre des hommes Kosova iu drejtua me një letër publike Ministres së Drejtësisë Znj. Albulena Haxhiu me synimin për lirimin e të gjithë fëmijëve të privuar nga liria gjatë pandemisë COVID-19. Terre des hommes po i bën thirrje Ministrisë së…
0
4
  "Emri im është Cristiano dhe jam 15 vjec. Në të kaluarën disa nga njerëzit që takoja donin të më bënin dëm ose të merrnin para nga unë. Më thanë shumë gënjeshtra dhe u ndjeva shumë i frikësuar. Tani, ndërsa kalova gjithë këtë, mund t'ju jap…